vrijdag 15 januari 2010

Wat voor muts ben jij?

De 17e eeuwse Walvisvaarders herkenden elkaar dik ingepakt, alleen maar aan de muts. Zo noemden ze elkaar ook, Jan met de groene muts, Henk met de blauwe strepen. De muts werd hun identiteit. Als iemand overleed werd de kleding hergebruikt door de collega’s, maar niet de muts, want daarmee werden ze begraven!

Op zaterdag 6 februari organiseert het Rijksmuseum een mutsen brei-middag. Laat je inspireren door de mutsen van de walvisvaarders en brei de muts die zegt wie jij bent! Tijdens het breien kun je luisteren naar het bijzondere verhaal van de walvisvaarders en hun mutsen, verteld door de conservator geschiedenis Jan de Hond. Bianca du Mortier, de conservator textiel zal komen vertellen over de kleding op de schilderijen van Avercamp.

Als uitgangspunt voor je muts kun je het patroon gebruiken van een van de mutsen uit de collectie van het Rijksmuseum. Dit patroon, gemaakt door Sally Pointer, ligt klaar voor iedereen die komt breien.

11 opmerkingen:

 1. Helemaal leuk! Fantastisch een historische breipartij. Ik zou van te voren graag willen weten wat voor soort wol/garen ik moet meenemen en wat voor pennen, want het lijkt me geweldig om straks als yvonnep met de groene muts te worden herkend...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oja, en ik vind het plaatje rechts van 'de breiende dienstmeid' helemaal mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig leuk idee, ik probeer te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk! en wat bijzonder, om zo'n oud patroon te kunnen volgen. Ik ga erg mijn best doen om er bij te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heel leuk initiatief. helaas brei ik niet (de haaknaald heb ik ook 40 jaar geleden al aan de wilgen gehangen), dus ik denk niet dat ik er bij zal zijn. veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prima idee plus promotie van de Nederlandse Muts in het Brijksmuseum.
  Verheugend op de uitleg en het breien kijk uit naar 6 febr.
  Constance, csteekjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste mensen,
  Wat jammer dat ik nu pas zie dat deze middag er is, want het is vol. Ik had graag gekomen. Kan het patroon, en het verhaal worden toegestuurd?
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vermoedelijk zullen er veel meer mensen zijn die het verhaal van die middag graag zouden horen! Kan het nadien gepubliceerd worden?... met het patroon er bij?
  Zo'n geweldig initiatief! écht leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk, maar al vol, wat jammer! Ook ik zou graag het patroon hebben, dan kan ik de muts toch breien..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik lees net over de 'historische breimiddag' op het Hobby Blogo van Elena. Jammer dat de middag al vol zit. Komt er nog een tweede?
  - alsjeblieft - alsjeblieft - alsjeblieft -

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Chapines zijn gehaakte mutsen. Misschien lijken chapines wat extravagant voor zeevaarders, maar ze zijn ideaal om de winter mee op te fleuren. Kijk maar op www.chapine.nl.

  BeantwoordenVerwijderen