dinsdag 2 februari 2010

Breien op een autochrome

Ze zitten comfortabel in de zon, gezellig bij elkaar; Tini, Vivi en Aagje. Vivi lijkt een haakwerkje onder handen te hebben, Tini leest en Aagje breit.
Tini is Christina Olie, echtgenote van de fotograaf Jacob Olie en pianolerares. Vivi is hun pleegdochter en Aagje is de zus van Jacob.
Jacob Olie was de zoon van de bekende amateurfotograaf met dezelfde naam. De techniek waarmee hij deze vroege kleuren foto maakte heet het autochrome-procédé. Dit procédé maakte het voor het eerst mogelijk om in kleur te fotograferen. Elke autochrome was uniek: er bestond maar één exemplaar van. Het was een glasplaat die als een dia bekeken werd en waar dus geen afdruk van gemaakt kon worden.
Naar schatting zijn er in Nederlandse musea en archieven zo’n 1500 autochromes bewaard gebleven. Het Rijksmuseum bezit er op dit moment iets meer dan 400 en heeft daarmee de grootste verzameling in Nederland. Hiervan zijn 245 van de hand van Jacob Olie jr.
Jacob maakte deze twee huiselijke taferelen tussen 1913 en 1927. De familie woonde aan het Wilhelminapark in Utrecht en was duidelijk in goeden doen. Fotograferen was een dure hobby, die zich maar weinigen konden veroorloven. Makers van autochromes richtten de camera relatief vaak op zichzelf en hun eigen leefwereld: interieurs, stillevens, portretten, uitstapjes en vakanties. Gelukkig maar, want zo komt de huiselijke wereld van weleer heel dichtbij.


tekst: Cecile van der Harten


Jacob Olie Jr. Aagje, Vivi en Tini zittend in een interieur RP-F-1995-206-184




Jacob Olie Jr. Tini, Vivi en Aagje (met breiwerk) zittend in een interieur RP-F-1995-206-183

Geen opmerkingen:

Een reactie posten